Ametist je kamen duha, ljubičasta boja je inače boja duha i spiritualnosti. To je kristal zaštite, nesebičnosti, plemenitosti, spiritualne svesnosti, meditativnosti, ravnoteže, unutrašnjeg mira. To je kamen metamorfoze i preobrazbe. Unosi mir i harmoniju u prostor.

Ametist
Zeleni aventurin

• Aventurin zeleni – kamen sreće i poslovnih mogućnosti
Ovaj kamen je poznat kao kockarski kamen jer donosi sreću. Zeleni aventurin se često stavljao u vrećice kako bi se prizvala sreća ili novac. Zeleni aventurin je dobar za oči, pojačava psihičku oštrinu i mentalnu percepciju. On umiruje anksioznost, napade panike i nepravilne srčane ritmove Dobar je kod čišćenja kože. Daje mentalnu ravnotežu i duhovni mir. Veoma je dobro imati ovaj kamen jer povećava poslovne prilike, daje uspeh pri poslu, takođe utiče na obilje, uspehe i prihode.. Osoba koja ima migrenu ovaj kamen treba da nosi sa sobom. Aventurin je uglavnom zelene boje.

• Ahat je kamen opuštanja, mira, pročišćenja, ravnoteže, meditativnosti, vitalnosti, uzemljenja, smanjuje bol, balansira jin i jang energiju, stimuliše analitičke sposobnosti, budi skrivene latentne talente, jača vid, pomaže kod stresa, stabilizuje auru.

Ahat uravnotežava suptilne energije. Kaže se da pomaže u zaštiti, pogotovo zaštiti dece. Nadodaje hrabrost i pojačava kreativnost kod učenika ili umetnika. Njegovo pojačavanje energije dolazi u talasima, tako da je koristan kada je potrebno prevazići neku situaciju.

Ahat pomaže ljudima koji imaju problema sa praštanjem i u slučajevima kada je problem otpustiti gorčinu i očajanje pogotovo u odnosima sa drugim ljudima, porodici ili ljubavi. Nosite ahat ako se osećate sputani, pod pritiskom, zatvoreni i prigušeni u trenutnim dužnostima. Moze se naci u raznim bojama.

Ahat
Akvamarin

• Akvamarin je dragi kamen rođenih u znaku Škorpiona, a može ga nositi i osoba u znaku Bika. Svojom zelenkastoplavom bojom podstiče osećaj vernosti i postojanosti i zato se koristi i kao amajlija koja učvršćuje vernost u vezi i braku. Poznat je kao kamen hrabrosti i odvažnosti.

Osim toga podstiče brze intelektualne reakcije, daje mir, I štiti auru. Po starom verovanju ima lekovita svojstva kod upale grla, desni, creva i jetre. Pomaže i kod zubobolje.

Nosioca oslobađa od podsvesnih strahova i kočnica. Dobro deluje na grlo i olakšava sve probleme vezane za predeo vrata, tiroidnu žlezdu i govor. Omogućava nam kreativnu inspiraciju. Čisti se pod tekućom vodom, a puni se energijom na suncu.Boja: plava ili tirkizna, lici na boju mora.

Malahit – kamen dubokog isceljenja, snažni provodik energije. Deluje zaštitno, naročito prema deci. Simbol je poslovnog prosperiteta i uspeha, pa ga treba nositi na važnim sastancima. Čuva jetru, žlezde, žuč i želudac. Malahit je intenzivne zelene boje.

Malahit
Macije oko

Mačije oči – kamen sreće i sudbine. Donosi mir, blagostanje, emocionalno isceljivanje, praštanje i povećanje samopoštovanja. Pojačava kreativnost, ljubaznost, disciplinu i iskrenost. Dobar je za bubrege, pankreas, jetru, pluća, limfu, oči i uravnotežava adrenalin.

Tirkiz – kamen sreće, simbol ljubavi i bogatstva. Pomaže kod depresije, melanholije i napada panike. Koristi se kao talisman i štiti srce. Pomaže kod upale grla i disajnih puteva. Jača imunitet i harmonizuje rad unutrašnjih organa.. Dobar je kod umora i štiti od štetnih spoljnih uticaja.

Tirkiz
Tigrovo oko

Tigrovo oko – podiže sampouzdanje i sigurnost, donosi odlučnost. On pomaže u definisanju onoga što stvarno želimo. Pruža mir pri rešavanju problema i otklanja barijere. Eliminiše negativne misli i donosi optimizam i strpljenje. Ublažava depresiju i podiže raspoloženje. Dobar je za oči, grlo i reproduktivne organe. Ubrzava zarastanje kostiju, pomaže kod visokog pritiska i mentalnih poremećaja. Podstiče detoksikaciju i balansira opšte zdravstveno stanje organizma. Boja tigrovog oka je uglavnom žuto-smeđa, prelivajuća, svilenog sjaja.

Turmalin – simbol prijateljstva, sreće i zdravlja. Pozitivno utiče na nervni sistem i samouverenost, pojačava ljubav i prijateljstvo i utiče na njihovu stabilnost i trajnost. Pomaže u boljem razumevnju sebe, povećava samopuzdanje i uklanja strah. Dovodi veliku energiju u sve organe i regeneriše ih. Boja: crna, smedja, zelena zuta, plava, boje lubenice, plavozelena.

Turmalin
Žad

Žad – simbol zaštite ljubavi i vernosti. Donosi harmoniju i duhovnu ispunjenost. Uspostavlja hormonalni balans i pojačava imunitet. Povoljno utiče na srce, kosti, bubrege i pluća i čisti krv. Reguliše visok pritisak i metabolizam. Uglavnom je zelene boje ali se može naći i u drugim bojama, najčešće su bela i crvena.

Gorski kristal je kamen sunca, zdravlja, blagostanja i sreće.
Gorski kristal se može upotrebljavati za najraznovrsnija lečenja, napajanje energijom ili čišćenje. Gorski kristal je u svojoj formi čista jang energija. Gorski kristal apsorbuje sunčevu energiju i životnu silu koja se nalazi u cveću, drveću i ostalim biljkama i može da prizove božansku svetlost. On će skladištiti svu ovu energiju koja će biti oslobođena u toku lečenja.

Kristal koji se nalazi u centru sobe doprinosi da ljudi žive i rade zajedno u harmoniji. On stvara osećaj optimizma i čini da drugi postanu prijemčivi za inovacije ukoliko su po prirodi pesimistični i zatvoreni za nove ideje.
Gorski kristal služi kao lični vodič, talisman i izvor svetlosti i nade. Gorski Kristal je providan I bezbojan.

Gorski kristal
Rozenkvarc

• Rozenkvarc je vrsta poludragog kamenja svetloroze i roze boje i predstavlja kamen ljubavi. Tokom vremena pripisivana mu je vrednost rubina. Istorija svedoči da su ovaj kamen žene držale ispod jastuka, ne bi li sačuvale svoju lepotu.

Na stranicama najlepših priča iz mitologije pronaći ćete i onu koja govori o napadu Areja (bog rata) na Adonisa, kada se Afrodita, u želji da spase Adonisa, zapetljala u trnov žbun. Njihova pomešana krv je obojila kamen u roze i od tada je rozenkvarc simbol ljubavi, ali i pomirenja, jer je Zevs oživljavao Adonisa i Afroditu na šest meseci u godini.

Ovaj kamen ima lekovita svojstva na ljudsko telo i psihu. Poboljšava cirkulaciju, preventivno deluje protiv tromboze i srčanog infarkta, otklanja strahove, pruža samopouzdanje, podstiče kreativnost, leči traume, kontroliše negativna osećanja…Pomažе u trеnucima strеsa i pri otklanjanju ljubavne boli. Donosi mir i vеrnost u ljubavnе vеzе. Ukoliko ga smestite u ugao sobe, ili nosite uz sebe, u život ćete privući ljubav.

• Crni oniks umanjuje brige, smanjuje strah, regeneriše ćelije i obnavlja ih, formira ćelije. Jača fizičku snagu, aktivira tijelo, pomaže kod iscrpljenosti i malaksalosti kao i opšte slabosti organizma, jača životnu snagu i energiju i izdržljivost organizma. Poboljšava koncentraciju, jača zube, čisti kožu, kožne infekcije, poboljšava cirkulaciju.

Ako se nosi kao komad nakita koji je napravljen od crnog oniksa, (pri koži) ovaj kamen jača ličnu duhovnu energiju. Pomaže kod vraćanja osjećanja mira i sreće.

Održavanje kamena: Oniks se čisti dva puta mjesečno pod mlazom tekuće vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa gorskim kristalom, (potrebno je ostaviti preko noći). Astrološki znaci koji bi obavezno trebalo da nose ovaj kamen su: Jarac, Lav i Vodolija.

Crni Oniks
Meseceva reka

Mesečeva reka – kamen spoznaje svrhe postojanja, univerzalnog znanja i oslobađa nas mentalnih blokada. Podstiče kreativnost i spiritualne procese. Utiče na emocije, generiše i daje veliku energiju, sreću, mudrost i učenje. Dobar je protiv depresije, artritisa i reumatskih bolova. Teget je boje, sa sjajnim iskricama.

Opal – kamen za postizanje smirenosti, donosi ljubav, sreću, nadu. Usklađuje hormonalni sistem, hipofizu i metabolizam, čisti krv i reguliše šećer. Pomaže začeće i olakšava porođaj, ublažava menstrualne bolove i tegobe u klimaksu. Dobar je protiv nesanice. Opal je kamen mlečnobele boje.

Opal